AT5
‘Festivals, creeër je eigen terrein’
8 februari 2020 | Bekijk reportage
De Westkrant
Geluidsniveau festivals mogelijk omlaag na klachtenregen
27 juni 2019 | Lees meer
De Westkrant
Mokum Reclaimed verklaart parken en pleinen festivalvrij
30 januari 2019 | Lees meer
InZuid
Mokum Reclaimed wil: ‘2019 jaar van het park en plein’
18 november | Lees meer
AT5
Anti-evenementen in parken en op pleinen
15 november 2018 | Lees meer
Parool
Actiegroep wil rustdagen Amsterdamse parken reserveren
15 november 2018 | Lees meer
Hortipoint
Amsterdammers vele festivals beu
14 augustus 2018 | Lees meer
Amsterdam Centraal
Mokum Reclaimed
12 augustus 2018 | Lees meer
AT5
Gemeente: ‘Festivalvrije parken zijn niet haalbaar’
9 augustus 2018 | Lees meer
Parool
Jaarlange vergunning voor een park ‘niet haalbaar’
9 augustus 2018 | Lees meer
Nu.nl
Plan om parken en pleinen Amsterdam jaar lang te claimen “niet haalbaar
9 augustus 2018 | Lees meer
Het Parool
Actiegroep wil vergunning om park een jaar als park te gebruiken
7 augustus 2018 | Lees meer
Telegraaf
Bewoners vragen vergunningen aan om niets te doen in ’volle’ stadsparken
8 augustus 2018| Lees meer
AT5
Actiegroep wil parken en pleinen jaar lang claimen: ‘Dit slaat nergens op’
7 augustus 2018 | Lees meer
Welingelichte kringen
Amsterdammers willen vergunning om park een jaar als park te gebruiken
7 augustus 2018 | Lees meer
Stadszaken
Mokum Reclaimed wil festivalisering en uitverkoop openbare ruimte stoppen
7 augustus 2018 | Lees meer
‘Het evenementenbeleid in Amsterdam is een grote grap’
De groene openbare ruimte van Amsterdam is overgeleverd aan de willekeur van de burgemeester, schrijft Erik Bouwer (Mokum Reclaimed) in deze ingezonden brief (Parool, 16 september 2020).
Donderdag op de agenda van de gemeenteraad: het voorstel voor het aangepaste evenementenbeleid. Je zou verwachten dat het groene college rekening houdt met de – ook door Femke Halsema geconstateerde – toenemende weerstand tegen geluidsoverlast en het gebruik van openbare stadsparken als bedrijfsterrein voor commerciële evenementen. Of dat er iets is gedaan met de nieuwe werkelijkheid rondom de coronapandemie. Maar uit een analyse van het bijgestelde evenementenbeleid, opgesteld door ons, blijkt niets van dit alles.
Een van de belangrijkste aanpassingen in het bijgestelde beleid is het in de APV vastleggen van een nieuwe definitie van het begrip ‘evenement’ (vergunningvrij: was 100, wordt 250 deelnemers). Hiermee zet het college de deur wagenwijd open voor een veelheid aan kleinschalige evenementen met een geluidsbelasting tot 85 dB. Dat betekent op meer plekken in de stad meer en langer herrie. Ook het volledig overbelaste Westerpark (na twee jaar praten en opstellen van breed gedragen alternatieve plannen) blijft opgezadeld met 123 evenementen per jaar. En op het Rembrandtplein zijn acht evenementendagen toegestaan, maar ‘voor een ijsbaan op deze locatie geldt dat gemotiveerd kan worden afgeweken van de maximale duur van het evenement, omdat dit geen extra overlast oplevert voor de omgeving’. IJsbaanbaas Frans Stuy heeft carte blanche.
Ook merkwaardig: het college heeft in het bijgestelde beleid niets gedaan met het Actieplan Stad in Balans van meer dan 20 bewonersorganisaties (mei dit jaar), of met het Volksinitiatief van Mokum Reclaimed (september vorig jaar). Voor de meeste locaties verandert er weinig tot niets.
Dat dit college de eigen agenda op het gebied van duurzaamheid, leefbaarheid, rechtszekerheid, democratie en inspraak volstrekt niet serieus neemt, blijkt ook uit het feit dat de burgemeester nog altijd haar discretionaire bevoegdheid kan inzetten om af te wijken van locatieprofiel én evenementenbeleid.
Daarmee is de groene openbare ruimte van deze stad overgeleverd aan de willekeur van de burgemeester. Of die van de stadsdeelvoorzitter, want die heeft een mandaat zonder enige vorm van democratische controle. Kortom, het ‘bijgestelde’ evenementenbeleid is een belediging voor de gemeenteraad én voor de inwoners van Amsterdam.
Erik Bouwer (Mokum Reclaimed), Amsterdam
Horeca annexeert openbare ruimte
Iedereen heeft zich de afgelopen weken kunnen vergapen aan de Amsterdamse binnenstad. Stiller en leger dan ooit. Bijzonder en met een dubbele bijsmaak. Aan de ene kant: hoe lang is het geleden dat we de verstilde schoonheid van onze grachten hebben gezien? En aan de andere kant: ja, die verstilling kost vooral horecaondernemers veel geld en veel horecamedewerkers hun job. Maar iedereen die een beetje nadenkt, weet wat er aan deze stilte in het stadscentrum ten grondslag ligt: Amsterdam is gebouwd op palen, maar de economie van het centrum is gebouwd op de bezoeker als melkkoe.
‘Gemeenteraad A’dam laat kans liggen inzake festivals’
Het Volksinitiatief van Mokum Reclaimed (strekking: leg de locatieprofielen van het evenementenbeleid vast in de APV) kan door raadsleden geamendeerd worden. Maar binnen de Amsterdamse coalitie – die zo hecht aan duurzaamheid en leefbaarheid – is het animo uiterst gering om iets tegenover de maatschappelijke weerstand te zetten. Belangrijker is dat de raad zichzelf de mogelijkheid onthoudt om de burgemeester te kunnen corrigeren.
Op 12 februari 2020 wordt het Volksinitiatief van Mokum Reclaimed besproken door de plenaire gemeenteraad. Eerder heeft burgemeester Halsema de raad geadviseerd om niet in te stellen met het initiatief. Onze analyse is dat met name GroenLinks en D66 het verankeren van de locatieprofielen in de APV tegenhouden. Dat is vreemd, want met vastlegging in de APV krijgt de gemeenteraad meer invloed en democratisering zit in de portefeuille van GroenLinks voorman Rutger Groot Wassink. Bestuurlijke vernieuwing is ook altijd het paradepaardje van D66 geweest. Mokum Reclaimed schreef daarom een opiniestuk in NRC Handelsblad.
Meer of minder festivals in de stad? ‘We moeten het gesprek aangaan’
12 december 2019 – Het aantal festivals in de stad neemt de laatste jaren al fors af, maar organisatoren blijven op gespannen voet staan met Amsterdam en haar inwoners. Volgens de organisatoren is het hoog tijd voor een goed gesprek, wat zij vanavond aanknopen in debatcentrum De Balie.
Vanavond zullen in De Balie bepleiters van meer en minder festivals in de stad samenkomen om te praten over allerlei vraagstukken, verdeeld over drie thema’s: leefbaarheid van de stad, natuur & duurzaamheid en maatschappij & cultuur. ‘We hebben een zo zo divers mogelijk programma proberen neer te zetten,’ aldus Gurney-Champion.
Zo zullen festival-kritische partijen als Mokum Reclaimed en Vrienden van het Westerpark spreken. Gurney-Champion: ‘Ook Jonas van Lammeren van de Partij voor de Dieren komt. Hij noemt zichzelf de grootste festival-criticus van Amsterdam.’ Lees verder op AT5
Mokum Reclaimed wil parken en pleinen via volksinitiatief festivalvrij krijgen
11 september 2019 – Mokum Reclaimed heeft een nieuwe manier gevonden om te proberen Amsterdamse parken en pleinen festivalvrij te krijgen. De actiegroep is namelijk een volksinitiatief gestart om het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te krijgen.
Het is niet de eerste keer dat de actiegroep zich inzet voor festivalvrije parken en pleinen. Zo startte het in augustus 2018 een crowfundingsactie om een vergunning te kunnen financieren waarmee alle pleinen en parken in Amsterdam een jaar lang konden worden geclaimd.
De benodigde 4.250 euro was na ruim twee weken binnen, maar de gemeente gaf Mokum Reclaimed toch geen vergunning voor het in totaal 331 dagen durende ‘evenement’, waarmee de actiegroep de parken en pleinen vrij wilde houden. Deze vergunning werd niet vergeven omdat het evenement te klein zou zijn voor een vergunning. Lees verder op AT5
Mokum Reclaimed wil parken festivalvrij houden via volksinitiatief
11 september 2019 – Actiegroep Mokum Reclaimed heeft weliswaar de eerste slag om de openbare ruimte verloren, opgeven doen ze niet. Via een volksinitiatief willen ze dat de gemeenteraad zich opnieuw buigt over het verbieden van festivals in stadsparken en pleinen.
Concreet betekent het dat ze het evenementenbeleid juridisch willen verankeren in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Een van de punten is een verbod op besloten evenementen in de openbare ruimte.
Daarnaast willen ze dat er wordt vastgehouden aan de eisen in het betreffende locatieprofiel wanneer er een vergunning voor een festival wordt verleend. En dat de term ‘besloten evenement’ een definitie krijgt. Dat zou nu te vaag zijn. Lees verder op Het Parool
“Halsema te machtig bij evenementen”
28 juni 2019 – In Amsterdam is veel te doen over evenementen op openbare plekken zoals stadsparken en pleinen. Bewoners kunnen hun parken niet in of worden hun bed uitgetrild door bastonen of geluidsoverlast. Maar voor burgers en zelfs voor raadsleden zijn alle democratische wegen om op het evenementenbeleid in te grijpen afgesneden.
In Amsterdam bepaalt de burgemeester hoeveel evenementen er zijn, hoeveel decibels daar mogen worden geproduceerd, en hoeveel bezoekers zijn toegestaan. Het is Femke Halsema die haar handtekening zet onder afwijkende aanvragen, bijvoorbeeld wanneer een evenement meer op- en afbouwdagen krijgt dan afgesproken; of wanneer een evenement de hele dag kneiterharde muziek wordt gedraaid terwijl het niet als muziek of dance-event te boek staat. Daarmee gaat Halsema dus ook over de uitverkoop van de openbare ruimte als commerciële evenemententerreinen. En ze tekent ook voor het gebrek aan nachtrust. Deze gang van zaken is bepaald in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening van Amsterdam, vastgesteld in 2008. Daarin is, met een verwijzing naar de gemeentewet, vastgelegd dat het verlenen van een evenementenvergunning de verantwoordelijkheid is van de burgemeester. Motief: de burgemeester gaat over het toezicht op evenementen (artikel 174 GW).
In de huidige opzet van het evenementenbeleid zitten twee ernstige weeffouten. Op de eerste plaats zijn in de Amsterdamse APV de kaders voor het verlenen van vergunningen voor evenementen zeer globaal omschreven. Dat biedt de burgemeester veel ruimte bij het verlenen van vergunningen voor evenementen. De veelbesproken locatieprofielen zijn echter niet verankerd in de APV. Daarmee hebben ze geen rechtskracht, maar slechts de status van ‘beleid’. In de locatieprofielen is bovendien expliciet aangegeven dat ze beleidsruimte bieden aan de vergunningverlener. Met als gevolg dat wanneer de profielen knellen voor organisatoren van evenementen, er grif van wordt afgeweken door de burgemeester. Recent voorbeeld is de ijsbaan op het Rembrandtplein: volgens het locatieprofiel zijn 8 evenementendagen toegestaan, toch mocht de ijsbaan er 70 dagen (!) staan. In antwoord op raadsvragen van de PvdA hierover is het antwoord van de burgemeester: “Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum heeft er beredeneerd voor gekozen om af te wijken van het locatieprofiel voor het Rembrandtplein.”
Wanneer bewoners naar de rechter gaan voor een voorlopige voorziening of het instellen van een beroep en ze zich daarbij beroepen op het locatieprofiel, trekken ze tot nu toe per definitie aan het kortste eind. Rechters concluderen keer op keer dat afwijken van datgene wat in locatieprofielen is vastgelegd, valt onder de beleidsruimte van de burgemeester. Niet alleen bewoners staan met lege handen. Ook de gemeenteraad staat machteloos, want die kan de ‘verantwoordelijke bestuurder’ weliswaar bevragen, zie hierboven, maar niet naar huis sturen. De burgemeester wordt immers benoemd door de Kroon.
De tweede weeffout heeft te maken met de procedurele kant van vergunningverlening voor evenementen. In Amsterdam is de uitvoering van de vergunningverlening grotendeels gemandateerd aan de stadsdelen. Ook hier gaat van alles mis. Stadsdelen houden zich zelden aan de voorgeschreven tijdperioden voor zowel bekendmaking van de vergunningsaanvraag als de publicatie van de vergunning. Dat bemoeilijkt voor bewoners het instellen van bezwaar en beroep. Bij de stadsdelen gaat het ook mis met de toepassing van de locatieprofielen. Met vrijwel iedere vergunning (aangevraagd of verleend) die je langs de lat legt, is iets mis.
Daarnaast gaan stadsdelen elk op hun eigen manier om met het verstrekken van opgevraagde informatie aan bewoners die een zienswijze of een bezwaar willen indienen. Het ene stadsdeel is sneller dan het andere stadsdeel; als je als burger al tijdig stukken krijgt toegestuurd, ontbreken er vaak onderdelen of zijn alinea’s weggelakt. Daarnaast kan je als bewoner alleen bezwaar indienen als je ook belanghebbende bent. Woon je naar de smaak van het stadsdeel te ver van een evenementenlocatie af, dan ben je geen belanghebbende. Ook al heb je tijdens het evenement er wel last van, bijvoorbeeld omdat bastonen doordringen tot in je huis.
De gemeenteraad heeft zelf de APV vastgesteld en dus zelf ingestemd met de beleidsvrijheid voor de burgmeester bij het verlenen van evenementenvergunningen. De raad heeft destijds vergeten de locatieprofielen te verankeren in de APV, zodat ze ook rechtskracht zouden krijgen. De huidige constructie geeft ambtenaren samen met de burgemeester vrij spel bij het verlenen van vergunningen. Daar staat tegenover dat de mogelijkheid om in te grijpen op het beleid voor zowel burgers als raadsleden ontbreekt. Dat is op zijn minst vreemd, want het evenementenbeleid heeft (door geluidsoverlast) negatieve impact op het leefklimaat van bewoners, de luchtkwaliteit, flora en fauna in stadsparken. Het is niet de gemeenteraad, maar Halsema die op al deze punten aan de knoppen zit en daar moet snel een einde aan komen.
Namens Mokum Reclaimed, Erik Bouwer (verschenen in: Parool, 28 juni 2019)
Mokum Reclaimed stopt met rechtszaak om park
5 april 2019 – Actiegroep Mokum Reclaimed legt zich neer bij de uitpraak van de rechtbank en gaat niet langer proberen via de rechter af te dwingen om een jaar lang parken en pleinen in de stad te claimen.
Dat laat Mokum Reclaimed weten in een persbericht. Mokum Reclaimed had een vergunningsaanvraag ingediend om volgend jaar ieder Amsterdams park en een aantal pleinen voor een aantal dagen ‘vrij en toegankelijk’ houden. Zo zouden grotere evenementen geblokkeerd kunnen worden.
De gemeente ging hier echter niet in mee omdat er geen vergunning nodig is voor de ‘evenementen’ van Mokum Reclaimed en volgens de rechtbank was dat besluit terecht. De plannen van Mokum Reclaimed wijken te weinig af van een reguliere dag in het park of op het plein.
Neerleggen
Nu laat de groep dus weten zich neer te leggen bij de uitspraak van de rechter. ‘Het doel van Mokum Reclaimed is om het commercieel gebruik van openbare ruimte in de stad, zoals parken en pleinen, terug te dringen. De informele actiegroep betreurt dat deze missie niet is geslaagd, maar stelt ook vast dat zij niet op aarde is om te procederen,’ schrijft de organisatie.
‘In plaats van slepende procedures wil Mokum Reclaimed graag de aandacht blijven vestigen op het beleid van gemeente Amsterdam rondom de openbare ruimte en evenementen. Mokum Reclaimed wil niet met nieuwe juridische stappen het rechterlijke apparaat nog verder belasten.’
Mokum Reclaimed haalt bakzeil bij rechter: festivals in parken gaan door
14 maart 2019 – De Amsterdamse rechtbank heeft het beroep van Mokum Reclaimed tegen het besluit van de gemeente om niet te reageren op hun aangevraagde vergunning niet-ontvankelijk verklaard. De actiegroep wilde pleinen en parken een jaar lang claimen als protest tegen het festivalbeleid in de stad.
Afgelopen zomer startte Mokum Reclaimed een crowdfunding-actie om een vergunning te kunnen financieren waarmee alle pleinen en parken in Amsterdam een jaar lang konden worden geclaimd. Door het evenement, Het jaar van het park en plein, in de stad te organiseren zouden andere festivals niet meer door kunnen gaan.
Mokum Reclaimed stapte naar de rechter nadat de gemeente hun vergunningsaanvraag niet had gepubliceerd en niet had afgewezen noch vergund. De rechter heeft nu geoordeeld dat die ook niet hoefde omdat de activiteiten waarvoor de vergunning is aangevraagd vallen onder het normale gebruik van het park.
De vele festivals in Amsterdam zijn een doorn in het oog van de actiegroep. Volgens hen zorgen de festivals voor te veel overlast en is de balans in de stad daardoor weg. Zij beraden zich nog op vervolgstappen, waaronder een hoger beroep.
Het wordt de week van de return in Madrid, Mokum Reclaimed en is Merel de mol?
4 maart 2019 – Actiegroep Mokum Reclaimed hoort woensdag 6 maart 2019 van de voorzieningenrechter of het evenement ‘Het Jaar van het Park en Plein’ automatisch een vergunning heeft gekregen, omdat de gemeente de aanvraag niet tijdig heeft behandeld.
De actiegroep wil een jaar lang 23 parken en plein in de stad claimen om bewoners en bezoekers in staat te stellen om optimaal te genieten van de rust en ruimte.
Zonder vergunning blijft het mogelijk om de parken en pleinen beschikbaar te stellen aan commerciële evenementen, zoals festivals. Volgens de gemeente heeft de actiegroep voor dit evenement geen vergunning gekregen omdat het te klein is, en is die dus niet nodig. In een gesprek en een brief heeft de gemeente dit laten weten aan de actiegroep. Volgens Mokum Reclaimed is er formeel nooit gereageerd op de vergunningsaanvraag en is dus in beroep gegaan. (bron: AT5)
Actiegroep bestrijdt wildgroei aan festivals: ‘parken zijn van iedereen’
31 januari 2019 – Mogen er dit jaar nog wel grote evenementen worden georganiseerd in parken en op pleinen in Amsterdam, of wordt het een jaar vol rust en ruimte in de openbare ruimte? Actiegroep Mokum Reclaimed claimt dat laatste, maar volgens de gemeente komt daar niets van in.
De parken hoeven niet alle dagen festivalvrij te zijn. “Koningsdag is het overal feest, dat moet ook kunnen. De Gay Pride is groot, maar is het daarna niet genoeg? Twee keer per jaar knallen, lekker gek doen, en misschien is dat wel een mooie grens”, zegt Denise Eikelenboom van de actiegroep. “Ik gun iedereen zijn feestje, maar ik denk dat we daarover een serieuze discussie aan moeten gaan.”
De evenementen van de actiegroep zijn bedoeld om bewoners en bezoekers van Amsterdam ‘optimaal in staat te stellen om te genieten van de rust en ruimte’. Anders gezegd: geen muziek, geen bier, geen feest, maar debatten, excursies en kleinschalige wandelingen. Ruimte om te genieten van de rust van de parken. Lees meer op RTL Nieuws
Lukt het Mokum Reclaimed om de parken festivalvrij te krijgen?
31 januari 2019 – Actiegroep Mokum Reclaimed zegt een een vergunning te hebben gekregen om parken en pleinen een jaar lang festivalvrij te maken. Dat ziet de gemeente Amsterdam anders.
De groep claimt echter dat de vergunning nooit schriftelijk is afgewezen en daarom alsnog ‘van rechtswege’ is toegekend. Dit houdt in dat een vergunning wordt verstrekt als een bevoegd gezag, in dit geval de gemeente, nalaat op tijd een beslissing te nemen. Lees meer op Het Parool
Gemeente: Actiegroep heeft geen vergunning voor elf maanden durend ‘festival’
31 januari 2019 – Actiegroep Mokum Reclaimed heeft geen vergunning van de gemeente gekregen om gedurende bijna een jaar lang 23 parken en pleinen in de stad te claimen. Dat laat de gemeente weten. Volgens een woordvoerder is er al een gesprek geweest met de actiegroep waarin dit is aangegeven. De actiegroep zegt juridisch gezien wél een vergunning te hebben.
Er is geen vergunning gegeven omdat het evenement van 331 dagen dat Mokum Reclaimed wil organiseren te klein is voor een vergunning. De plannen van de actiegroep vallen gewoon binnen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Een vergunning is dus niet nodig, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.
Nooit formeel gereageerd
In een gesprek heeft de gemeente dit al laten weten, maar er is ook een brief gestuurd aan de actiegroep met dezelfde mededeling. Mokum Reclaimed zelf zegt dat er nooit formeel is gereageerd op de vergunningaanvraag. Dus laten ze nu op hun website weten dat de vergunning van rechtswege is verleend. Dit gebeurt normaalgesproken als de gemeente verzuimt op tijd inhoudelijk op een aanvraag te reageren. Lees meer op AT5
Kritiek zwelt aan: zorgen de nieuwe evenementenregels wel voor minder overlast?
31 augustus 2018 – Al jaren loopt het aantal evenementen in de stad op. En daarmee ook het aantal klachten. Dat moest afgelopen zijn, dacht de Amsterdamse politiek. In het nieuwe evenementenbeleid voor de komende vijf jaar staan voor de 66 locaties vastgelegd wat toelaatbaar is. Bijvoorbeeld hoeveel bezoekers er mogen komen en hoeveel dagen er mag worden op- en afgebouwd.
Maar die zogeheten locatieprofielen lijken zo te zijn opgesteld, dat er bijzonder gemakkelijk vanaf kan worden geweken, stelt Denise Eikelenboom van actiegroep Mokum Reclaimed. Zij zet zich in tegen het aantal besloten evenementen in de openbare ruimte. Raadslid Van Lammeren is het met haar eens: ‘Er zijn uitzonderingen voor geluid, voor duur van het evenement.’ Lees meer op AT5
KNOOPPUNT TV – 24 augustus 2018 – Mokum Reclaimed
Mokum Reclaimed op Radio1 – 11 augustus 2018
WNL op Zaterdag
De festivalindustrie in Nederland groeit explosief. Dit jaar zijn er meer dan 1000 festivals in de openlucht. Martijn Mulder, onderzoeker aan de Universiteit Tilburg/Erasmus Universiteit Rotterdam, in gesprek met Denise Eikelenboom van Mokum Reclaimed over de keerzijde van deze enorme groei. Luister online (fragment vanaf 1 uur 20 minuten (1:20) of speel onderstaand fragment af.