21 mei 2020 – Een grote groep Amsterdamse bewonersorganisaties (naast Wij-Amsterdam – de federatie van meer dan twintig bewonersverenigingen – ook Stop de Gekte, d’Oude Stadt, Mokum Reclaimed en Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad) heeft gezamenlijk het Actieplan Stad in Balans opgesteld. Hiermee doen zij concrete en samenhangende voorstellen om de balans in de binnenstad van Amsterdam te herstellen. Het plan is vandaag aangeboden aan de leden van de Amsterdamse gemeenteraad.
Als de coronacrisis iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat de binnenstad van Amsterdam, nota bene Unesco Werelderfgoed, de afgelopen jaren is veranderd in een pretpark. Nu er geen toeristen meer komen, ligt de binnenstad er stil en verlaten bij. Al vóór de coronacrisis luidden Amsterdammers herhaaldelijk de noodklok over het massatoerisme.
Eenzijdige focus op de toerismesector maakt de stadseconomie kwetsbaar, zorgt voor overmatig veel laagbetaalde flexbanen en draagt weinig bij aan duurzame lokale werkgelegenheid. De nadruk op toerisme leidt bovendien tot relatief hoge kosten en veel overlast voor de Amsterdamse samenleving.
Met de coronacrisis ligt er een uitgelezen kans om bij het opnieuw opstarten van de Amsterdamse samenleving en economie te kiezen voor een duurzame benadering van werken, wonen en recreëren. Tot nu toe ontbreekt vanuit de politiek een integrale, samenhangende aanpak die leidt tot een ‘stad in balans’. Daarom zetten de bewonersorganisaties in op een leefbare en weerbare binnenstad, die niet voor het overgrote deel wordt beheerst door, en afhankelijk is van toerisme.
In het gezamenlijke actieplan worden samenhangende maatregelen voorgesteld op drie vlakken (leefbare stad; duurzame en schone stad; veilige en sociale stad). De maatregelen hebben als doel de balans tussen de belangen van bewoners, bedrijven en bezoekers te herstellen. Dit willen de organisaties bereiken door de oorzaken van het massatoerisme aan te pakken.
Een aantal maatregelen uit het plan:
– tuig geen vergunningstelsel voor vakantieverhuur op, maar respecteer bestaande rechterlijke uitspraken en handhaaf op integraal verbod op vakantieverhuur en illegale hotels
– dring openingstijden terrassen, natte horeca (cafés en clubs) en sekstheaters door de week en in weekenden terug
– maak coffeeshops alleen toegankelijk voor Nederlandse ingezetenen, niet voor toeristen
– reduceer het aantal muziekfestivals in de openbare ruimte en pas regels voor geluidsnormen in duurzame zin aan
– verbied pretparkactiviteiten in de openbare ruimte zoals bierfietsen, waterfietsen, segways, splash tours
– verhoog de toeristenbelastingen fors en zet de opbrengst als doelbelasting gericht in voor intensivering van handhaving
– houd de stad schoon en handhaaf op overtredingen bij aanbieden vuil, ook van Amsterdammers
– verplaats seksindustrie van de wallen naar een aangewezen hotel
– screen ondernemers via Bibob
– handhaaf op terrasoppervlakte en reclameborden op straat
Download het Actieplan Stad in Balans