Het bijgestelde evenementenbeleid van Amsterdam zoals dat nu als voorstel voorligt, leidt niet tot vermindering van de druk op de openbare ruimte en leefbaarheid, maar eerder tot een vergroting van die druk en verslechtering van de leefbaarheid. Dat constateert actiegroep Mokum Reclaimed op basis van een uitvoerige analyse.
Het nieuwe beleid sluit op geen enkele wijze aan op uitspraken van Halsema over toenemende weerstand, een groter belang van de OR en verleggen van de aandacht van grootschalige naar kleinschalige events. Halsema benadrukte eerder dit jaar dat in dit coronatijdperk ‘de openbare ruimte die er is in de stad, op dit moment vooral ten goede moet komen aan Amsterdammers zelf’. Het aangepaste evenementenbeleid lijkt echter tot stand te zijn gekomen in splendid isolation: er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de nieuwe werkelijkheid rondom de COVID19-pandemie.
Met de door het college voorgestelde aanpassingen van de APV om evenementen tot 250 personen vergunningsvrij te maken zet het college de deur wijd open voor meer evenementendagen in alle delen van de stad. Hierbij wordt de kans dat bewoners krijgen te maken met stapeling van geluidsoverlast aanzienlijk groter: op méér plekken in de stad méér herrie tot 85 dB en lánger herrie.
Mokum Reclaimed constateert dat de weeffouten in het evenementenbeleid in stand blijven, waaronder het gebrek aan rechtsstatus van de zogenaamde locatieprofielen en de discretionaire bevoegdheid van de burgemeester, die het college heeft gemandateerd naar stadsdelen. Hierdoor ligt willekeur op de loer en hebben zowel burgers als ondernemers geen enkele rechtszekerheid.
Handhaving, aldus Mokum Reclaimed, is vooral gericht op geluidsvolumes, maar overtredingen hebben eventueel pas consequenties voor een toekomstige vergunning na vijf of zes constateringen.
De actiegroep is ook ontstemd over het feit dat zowel het Volksinitiatief van Mokum Reclaimed (van september vorig jaar) als het Actieplan Stad in Balans van meer dan 20 bewonersorganisaties (mei dit jaar) geen enkele rol speelt in het nieuwe beleid. Terwijl het college zich heeft uitgesproken voor meer democratie en inspraak, blijft ook het volledig overbelaste Westerpark (na twee jaar praten en opstellen van breed gedragen alternatieve plannen) opgezadeld met maar liefst 123 evenementen per jaar.
De analyse is gebaseerd op verschillende bronnen, waaronder verschillende versies van locatieprofielen en een flink aantal zienswijzen van verschillende belanghebbenden en bewonersorganisaties.
Download de analyse van Mokum Reclaimed