Volksinitiatief Stop het drugstoerisme
Op 3 december heeft de commissie AZ van de gemeente Amsterdam het volksinitiatief “Stop het drugstoerisme in Amsterdam” behandeld, dat meer dan 2.000 keer is ondertekend. Het College heeft de raadsleden geadviseerd het initiatief niet ontvankelijk te verklaren.
Op de Wallen zijn door corona de meeste ramen leeg. Het prettoerisme dat afkomt op seks, drank, drugs en wafels is verdwenen. De gekte is gestopt. Buurtbewoners verenigd in het bewonersplatform stopdegekte.nl willen die gekte niet meer terug. Coffeeshops moeten terug naar waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren: kleinschalig en voor lokale gebruikers. Het invoeren van het ingezetenencriterium (geen verkoop aan toeristen) zal hiervoor zorgen. Mokum Reclaimed heeft in het Actieplan Stad in Balans ook gepleit voor invoering van een ingezetenencriterium en ondersteunt Stopdegekte bij dit volksinitiatief.
De geschatte jaaromzet van de Amsterdamse coffeeshops ligt tussen de 600 miljoen en 1 miljard euro. Het grootste gedeelte wordt gerealiseerd door de verkoop aan toeristen. Slechts zeven organisaties zijn verantwoordelijk voor meer dan driekwart van deze omzet. Kleinschaligheid heeft plaatsgemaakt voor stevige ketenvorming binnen deze branche. Van de 167 coffeeshops in Amsterdam bevinden zich er maar liefst 90 in de binnenstad, het gebied dat volgens alles en iedereen ernstig te lijden heeft onder het massatoerisme dat afkomt op seks en drugs.
Daar komt bij dat er nauwelijks zicht is op de herkomst van de softdrugs en de geldstromen die omgaan in de verkoop ervan. In geen enkele andere bedrijfstak zijn de onderwereld en de bovenwereld zo zichtbaar vervlochten. Je mag dan ook van een overheid verwachten dat die hier paal en perk aan stelt.
Als toeristen niet meer naar Amsterdam kunnen voor wiet neemt de drang naar zoetigheid af. Dus weg met de Nutella- en snoepwinkels. Minder autoslapers, minder wietwalmen op straat, minder openbare dronkenschap. De buitenlandse blower moet zijn heil elders zoeken. Amsterdam moet niet meer de huisdealer van Europa willen zijn.
Inmiddels zijn zowel de bewoners, ondernemers (waaronder de hotelbranche), Amsterdam & Partners, de huurdersvereniging en ook het gemeentelijk onderzoeksbureau het met ons eens dat softdrugs alleen voor Nederlanders beschikbaar moeten zijn. Dit is een signaal dat de gemeenteraad niet kan blijven negeren. We roepen de gemeente dan ook op om het debat uit de politieke sferen te trekken en naar haar bewoners en ondernemers te luisteren. De adviezen van de Commissie Van den Donk, Fijnaut, Tromp en Tops ter harte te nemen: “In de weerbare stad is grenzen stellen één van de belangrijke doelstellingen. Dat is niet een aantasting van de vrijheid en vrijzinnigheid van Amsterdam, eigenschappen die gekoesterd worden. Het is juist een voorwaarde om die eigenschappen in stand te kunnen houden.” (Tromp en Tops).
Grote zorgen over toekomst Amsterdamse Bos; recreatie boven natuur
De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maakt zich grote zorgen over de toekomst van het Amsterdamse Bos, waarin recreatie de overhand krijgt en natuur op een tweede plek komt.
‘In een Nieuwsbrief van de gemeente Amsterdam publiceerde het gemeentebestuur begin november een concept plan voor het Amsterdamse Bos. Op een nieuwe Plankaart, een soort ‘lange termijnplan’ voor het Bos, geeft Amsterdam aan, dat in de toekomst tweederde van het gebied bestemd wordt voor recreatie en eenderde voor groen en natuur’, meldt bbA in een persbericht.
‘De oorspronkelijke Plankaart was groen, wat betekent dat het hele gebied bestemd was voor ontspanning in de natuur. In de Nieuwsbrief laat Amsterdam weten dat in december het officiële plan wordt bekendgemaakt. BbA vreest dat het plan in de kerstvakantie wordt gepubliceerd, zodat het niet de aandacht krijgt die het verdient,’ aldus de lokale politieke partij. Lees meer
Leeuwarden schrapt vier festivals 2020: te weinig politie
Promised Land, Brak in het Park, de Oktoberfesten op het Oldehoofsterkerkhof en Zaailand en het Tuinfeest in de Prinsentuin zijn geschrapt van de evenementenkalender. Dat heeft burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden bekend gemaakt. De reden: de gemeente en de politie willen meer inzetten op de wijken en daardoor is er minder capaciteit voor evenementen. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.
Rotterdam, maak een festivalplein en stop ‘t slopen van de parken
Laura Smit lid gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk, schreef een ingezonden brief over het festivalbeleid van Rotterdam
“(….)Het Kralingse bos is aangelegd als publiek park. Dat open karakter is van onschatbare waarde. Bij het plannen van de festivalkalender lijkt deze waarde echter geen enkele rol te hebben gespeeld.
Vanaf volgend jaar worden nog meer parken in de stad aangemerkt als festivallocatie. Terwijl het alternatief zo simpel is. Leg een festivalplein aan in of net buiten de stad. Een plein met stroomvoorzieningen en goede bereikbaarheid met ov. Waar festivalorganisatoren hun dromen kunnen uitleven zonder dat het groen van onze parken wordt gesloopt. Het geld dat voorheen werd uitgegeven aan broodnodig herstel van de parken kan worden geïnvesteerd in nieuwe groene plekken. Dat is pure (festival)winst.”
Beheerder: ‘Druk op groengebieden rond Amsterdam steeds groter’
Evenementen in de natuur? De druk op de groengebieden rond Amsterdam zal alleen maar toenemen, voorspelt de beheerder.
Mooi en onschuldig waren de kinderjaren van de groengebieden rond Amsterdam. Toen Recreatie Noord-Holland het beheer vijftien jaar geleden overnam van de rijksoverheid, was er geen stikstofprobleem, geen dance festival met bastonen en pillen, geen ecologische toets. De groengebieden waren het domein van wandelaars, fietsers, zwemmers en af en toe een enkele potloodventer, en dat was prima zo.
Anno 2019 staan groene recreatiegebieden als Het Twiske, Amstelland en Spaarnwoude onder grote druk. En die druk zal alleen maar groter worden, rekende directeur Jos Gilliam van Recreatie Noord-Holland donderdagmiddag voor op een symposium ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag. “We moeten rekening houden met een miljoen meer inwoners in de regio. Die mensen willen recreëren.”
Recreëren op een kwalitatief hoog niveau ook nog. Dat betekent dat een wandelpad met gemalen schelpen niet langer genoeg is, maar dat er ook voorzieningen moeten komen waar toeristen en gezinnen een dag kunnen doorbrengen. De inkomsten van die voorzieningen zijn ook nodig om de groengebieden groen te houden, waarschuwde Gilliam de liefhebbers van rust en stilte: “Zonder voorzieningen geen natuur.”
En dat geldt ook voor de grootschalige en luidruchtige festivals die in de groengebieden worden gehouden. Zij leveren inmiddels een forse bijdrage aan de inkomsten van Recreatie Noord-Holland. Jaarlijks zijn er dertig evenementen met meer dan vijfduizend bezoekers. Daar zitten relatief kalme feesten tussen als de landelijke viering van de Filipijnse onafhankelijkheid, maar ook zeer drukbezochte dance festivals.
Binnen de gelederen van Recreatie Noord-Holland staan evenementen niet ter discussie, maar daarbuiten neemt de kritiek wel degelijk toe. Zoals momenteel blijkt uit de discussie over het gebruik van Het Twiske. Het voornemen om het populaire festival Welcome to the future uit te breiden met een extra dag en een overnachting, stuit op verzet in de omliggende gemeenten, inclusief de gemeenteraden.
De vraag of natuur en evenementen samengaan, was dan ook het hoofdthema op het symposium in Haarlemmermeer. Recreatie Noord-Holland vindt hartstochtelijk van wel, mogelijk met een sluitende begroting in gedachten. Directeur Gilliam sprak van een vermeende tegenstrijdigheid: “Het koesteren van die tegenstelling staat een oplossing in de weg.”
Terschellingers willen helemaal geen festival op hun eiland
Het groeiend aantal festivals zorgt voor meer conflicten met omwonenden. Zoals op Terschelling, waar de vergunning voor dancefestijn Eilân door de rechter is geschorst.
Festivals schieten als paddestoelen uit de grond, maar sommige daarvan belanden als platgetrapte boleten langs de weg. Nu dreigt de eerste editie van Eilân op Terschelling onder de voet te worden gelopen door boze bewoners die zo’n evenement op hun eiland niet zien zitten.
De zesduizend bezoekers van het muziekfestival worden van 12 tot en met 15 september ontvangen in een beschermd Natura2000-gebied. Daarom stapte bewonersstichting Ons Schellingerland naar de rechter. Het evenement sluit volgens haar ‘niet aan op de toeristische visie van het eiland’. De rechter schorste de vergunning. Hij vond dat de procedure niet wetmatig was doorlopen en dat er meer onderzoek moest komen naar de ecologische gevolgen voor het nabijgelegen duinmeertje op Hee.
Festival Eilân op Terschelling verboden
Het nieuwe festival Eilân op Terschelling is donderdag door de rechter verboden.
29 augustus 2019 – De gemeente heeft de vergunningverlening niet goed uitgevoerd. Op het festival, dat al uitverkocht was, zouden zo’n 6000 bezoekers komen. Er waren meerdere bezwaren ingediend tegen het evenement wegens mogelijke geluidsoverlast en schade aan de natuur.
Initiatiefnemer van Eilân Daniël van Drunen geeft aan het festival nog niet definitief af te blazen. Hij hoopt nog een oplossing te vinden.
Bij een fijn stadspark denkt en doet de burger mee
Om het populaire stadspark voor steeds meer mensen goed te houden is onorthodox beleid nodig, betoogt Wim Pijbes.
28 augustus 2019 – Parken zijn de sieraden van de stad en staan voortdurend in de belangstelling. Want openbaar groen staat onder druk, vooral in de zomermaanden. In stadsparken wordt ieder seizoen menig strijd uitgevochten tussen gebruikers, bezoekers en bewoners. Overal zien we tegen-strijdige wensen van belangengroepen, omwonenden, gebruikers, en festivalorganisatoren. Ook deze zomer staan de kranten er weer vol mee: de Groene Ster in Leeuwarden, het Zuiderpark in Rotterdam, het Oosterpark in Amsterdam.
Raad van State verbiedt evenementen Zuiderpark in Rotterdam
Rotterdam en festivalorganisaties in deze stad zijn overvallen door een uitspraak van de Raad van State over het Zuiderpark, waarin het nieuwe bestemmingsplan is afgekeurd.
28 augustus 2019 – In dat park naast Ahoy worden al jaren grote festivals als Metropolis gehouden, maar nu de Raad van State het nieuwe bestemmingsplan heeft afgeschoten is onduidelijk of er nog wel festivals mogen plaatsvinden.
De Raad van State zette woensdag een streep door het nieuwe bestemmingsplan na bezwaar van twee omwonenden. Het was hen niet duidelijk hoeveel festiviteiten in het park zouden mogen plaatsvinden en tot hoeveel geluidsbelasting die zou leiden.
Welcome to Amsterdam – tales of a city destroyed by overtourism
Amsterdam has changed a lot since airbnb tourism flooded our city. On Welcome to Amsterdam, the stories of its citizen are collected.
Amsterdam has less then 1 million locals. In 2008 about 4,5 million tourists visited our city. Ten years later 18 million tourists came to our town. In 2030 we expect 32 million tourists. No wonder the sentiment about tourism is changing.
#WTA020 chooses to tell the tales of this city mainly in English instead of Dutch in the hope of creating more awareness among those who are visiting our beautiful city about the problems the locals are facing due to overtourism. You’ll find posts and updates about overtourism-related issues about noise, garbage, obstacles, airbnb and nature.
Check Welcome to Amsterdam
Op de zeepkist: Strengere en eerder van te voren afgegeven festivalvergunningen schelen buurtbewoners veel ellende
19 juli 2019 – ‘Bij het circusleven hoort veel reizen, we waren altijd onderweg. Deze plek in de haven voelt als een veilige basis, maar door de komst van de festivals is dat veranderd. Een massa van 13 duizend mensen die op 250 meter van je huis staat te feesten heeft iets bedreigends en benauwends.
‘Een deel van je directe omgeving wordt ervoor afgezet, je komt je eigen straat soms niet eens in. Al tijdens het soundchecken staan hier de kopjes te rinkelen op tafel en trillen de ramen in de kozijnen. De lage bassen zijn het allerergst, die gaan door merg en been. Als het festival eenmaal echt begonnen is, kun je eigenlijk niet in je eigen huis zijn. Onze woonwagens zijn van hout, je verstaat elkaar niet eens binnen. Op festivaldagen vertrekken we dus naar een hotel. Dat betalen we zelf, blijven is geen optie.
Creeping privatisation of London parks
5 juli 2019 – Exclusive new figures obtained by Guardian Cities through freedom of information (FoI) requests show that London’s councils are hiring out public parks for commercial, paid-for events, such as music festivals, for large portions of the summer. Local authorities were asked how many festival days would see parks be off-limits to local residents during May-August because of events with an entry fee: of the 30 out of 32 councils that responded, the outer London boroughs of Brent and Enfield scored the highest, with 41 and 42 days respectively; Hackney and Southwark, with 35 and 38 days, scored the highest in inner London.
Het zal nog vaker klachten regenen
28 juni 2019 – Tijdens het paasweekend waren er twee grote evenementen: festival DGTL op het NDSM-terrein en indoorfeest Awakenings in de Gashouder. Waar de gemeente doorgaans tien klachten om een evenement al uitzonderlijk hoog vindt, bleek donderdag dat er op zaterdag en zondag 21 en 22 april 778 klachten over geluidsoverlast binnenkwamen: 332 meldingen gingen expliciet over Awakenings en 405 over DGTL.
Zijn er te veel festivals in de stad?
7 juni 2019 – Moeten festivals de ruimte krijgen in de stad, of kan het wel wat minder? Discussie met Marijn Bosman (D66), Zeeger Ernsting (GroenLinks) en Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren)
Amsterdam: 128 festivals van april tot september
15 mei 2019 – ‘Amsterdam heeft bijna elk weekend wel festivals. In 2017 waren dat er 128 die samen ruim 4 miljoen bezoekers trokken. De horeca- en evenementenleges zijn lang niet genoeg om de kosten te dekken, aldus de wethouder. De stad legt 5 miljoen toe op ambtelijke inzet en andere kosten, maar de organisatiebureaus gaan met de winst strijken. Daarom zullen legeskosten voor buitenevenementen gradueel verder stijgen. Dat geldt niet voor gratis festivals zoals de Uitmarkt of de Canal Pride.
Crisis in festivalstad Amsterdam
4 mei 2019 – Het was geen muziek, het was een dreun, een grom, een bombardement uit de verte. En je hoorde het niet alleen in Amsterdam-Noord, nee, ook kilometers verderop in de Spaarndammerbuurt en voorbij het Westerpark stonden de glazen op tafel te trillen, het afgelopen paasweekend. Dat vertellen talloze getuigen op sociale media. Honderden klachten kreeg de gemeente Amsterdam binnen, terwijl dat er normaal gesproken hooguit een stuk of tien zijn. Kortom: het openingsweekend van het festivalseizoen is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Er waren in het paasweekend meerdere evenementen gaande: Awakenings in de Gashouder, Thuishaven daar achter in de buurt van Sloterdijk en DGTL op de NDSM. De beschuldigende vinger gaat vooral naar DGTL, het festival dat twee keer 20.000 mensen ontving. Voor steeds meer Amsterdammers is de maat vol. Woordvoerder Julia Drissen zegt dat burgemeester Femke Halsema de oorzaak van de overlast grondig laat onderzoeken: ‘De gemeente gaat de expertgroep Best Beschikbare Technieken (BBT) vragen mee te kijken naar hoe het kan dat dit weekend veel meer mensen geluidsoverlast hadden. Hierbij worden de gemeten geluidswaarden geanalyseerd van de festivals DGTL, Awakenings en Thuishaven maar nemen wij ook contact op met enkele melders om meer informatie te krijgen over de ervaren overlast. Ook de meteorologische omstandigheden worden meegenomen.’
Festivalbezoekers gaan belasting betalen voor kaartje
4 mei 2019 – Festivals en hun bezoekers moeten meer gaan bijdragen aan de schatkist van de stad. De coalitiepartijen willen jaarlijks 4 miljoen euro extra aan belasting ophalen. Dat is besloten tijdens onderhandelingen over de voorjaarsnota, zo bevestigen diverse bronnen.
Lees verder bij Het Parool
‘Evenementenbeleid moet snel van tafel’
24 april 2019 – Het coalitieakkoord van de gemeente Amsterdam leek op een brochure van festivalorganisatoren, vindt Johnas van Lammeren. ‘Amsterdam moet een stad worden waarin de gemeente rekening houdt met rust en recreatie voor de inwoners.’
In één weekend honderden klachten over twee festivals. Aan al die Amsterdammers die dit weekend belden over geluidsoverlast meldde de gemeente dat de normen niet werden overschreden. En zo kreeg DGTL ruim baan voor de tweede dag. Bewoners bij De Gashouder hadden dubbel pech: na DGTL ging Awakenings door tot de ochtend. Lees verder bij Het Parool
In reactie op de honderden klachten heeft burgemeester Halsema een grondig onderzoek aangekondigd naar de geluidsoverlast, zo bericht AT5.
De gemeente gaat de expertgroep Best Beschikbare Technieken (BBT) vragen mee te kijken naar hoe het kan dat dit weekend veel meer mensen geluidsoverlast hadden. ‘Hierbij worden de gemeten geluidswaarden geanalyseerd van de festivals DGTL, Awakenings en Thuishaven, maar nemen wij ook contact op met enkele melders om meer informatie te krijgen over de ervaren overlast. Ook de meteorologische omstandigheden worden meegenomen’, aldus de zegsvrouw.
Raadslid Dennis Boutkan (PvdA) heeft vanmiddag raadsvragen gesteld. Ook hij wil weten hoe het kan dat er zoveel geluidsoverlast is geweest, terwijl er duidelijke richtlijnen zijn. De resultaten van het onderzoek worden met de raad gedeeld. Lees meer op AT5
Geen Vrijland Festival dit jaar: weerstand uit de buurt te hevig
14 maart 2019 -Vrijland, traditioneel op 5 mei, gaat dit jaar niet door in Noord, vanwege weerstand van buurtbewoners. De organisatie opent kort na Bevrijdingsdag een nieuw stadsstrand en hoopt met de afzegging de buurt enigszins bevriend te houden.
Buurtbewoners in Noord hebben zich tot nu toe behoorlijk kritisch getoond over de komst van Noordkust, het nieuwe horecaconcept van ondernemers Thijs Timmers en Nadia Duinker. In oktober van 2018 sloot hun zaak Amsterdam Roest. Op 11 mei moet Noordkust opengaan aan de Nieuwendammerdijk.
Lees verder bij Het Parool
ABN Amro: festivals profiteren van toerisme
11 maart 2019 – Nederlandse festivals profiteren steeds vaker van toerisme uit het buitenland. Dat zeggen economen van ABN Amro op basis van eigen onderzoek. Buitenlandse bezoekers worden bijvoorbeeld gelokt doordat festivals de afgelopen jaren steeds meer hebben ingezet op overnachtingen. Ook andere randzaken worden steeds belangrijker zodat bezoekers een ‘totaalbeleving’ krijgen.
Het festivalbezoek in Nederland is sinds 2013 met een kwart gestegen. Jaarlijks worden de circa 950 festivals in Nederland door ongeveer 27 miljoen mensen bezocht. Lees verder bij Het Parool
Waar laten we de festivals nu terrein N1 is geschrapt?
19 februari 2019 – Nu Amsterdam de plannen voor het festivalterrein N1 heeft geschrapt, moet het evenementenbeleid weer op de schop. Binnen de gemeentegrenzen een alternatieve locatie vinden, is waarschijnlijk onmogelijk. Amper een jaar nadat de gemeenteraad er zijn goedkeuring aan heeft gegeven, kan het evenementenbeleid in Amsterdam alweer op de helling. Het moeizaam tot stand gekomen compromis tussen de belangen van organisatoren en de zorgen van bewoners bleek een vredesverdrag met een zeer beperkte houdbaarheid. Bij beide partijen overheersen nu onvrede en teleurstelling.
Lees verder bij Het Parool
Geen nieuw festivalterrein N1 in Westpoort
6 februari 2019 – De verdere ontwikkeling van festivalterrein N1 in Westpoort gaat niet door.Het stadsbestuur zegt het terrein nu te willen bewaren voor, bijvoorbeeld, de opvang van bedrijven die door de woningbouw uit de stad worden gedrukt. Bewoners in de omgeving van het geplande evenemententerrein in het Westelijk Havengebied reageren opgelucht op het bericht dat het Amsterdamse college het terrein schrapt van de lijst met festivallocaties. De festivalsector reageert teleurgesteld. D66-raadslid Marijn Bosman heeft een spoeddebat aangevraagd.
Lees verder over het N1-festivalterrein in dit dossier van Het Parool
The end of parklife as we know it? The battle for Britain’s green spaces
Britain’s parks are in crisis. With councils such as Bristol cutting spending to zero, and land being lost to developers, what’s happening to our public gardens?
We can expect, now that cracks are appearing in the government’s commitment to austerity, calls for many deserving causes to be released from their starvation diets. Of these, Britain’s parks and green spaces have been among the most viciously cut. They cost little in relation to their benefits. They are also assets for the long term, representing years and decades of investment that will be lost if they are degraded or, as is happening in some cases, sold off or built over. If, as David Cameron says, the point of austerity is to give future generations protection against future hard times, it makes no sense to throw away things of lasting capital value. Once gone, they won’t come back.
Lees verder op The Guardian
Festival A Day At The Park verhuist naar Rotterdam
21 november 2018 – (ANP) Dancefestival A Day At The Park verruilt het Amsterdamse Bos in 2019 voor het Kralingse Bos in Rotterdam. Dat heeft Rotterdam Festivals bekendgemaakt bij de presentatie van de evenementenkalender voor 2019 voor Rotterdam.
Het festival werd de afgelopen jaren gehouden in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. De verhuizing naar Rotterdam is opvallend, want organisator ALDA maakte dit jaar bekend dat het A Day At The Park na tien jaar zou stoppen.
Landelijke uitstraling
Rotterdam is blij met het festival. “We wilden in Rotterdam heel graag een dance-event met landelijke uitstraling. Dat is met A Day At The Park gelukt,” zegt Heleen Hulshof van Rotterdam Festivals.
(Bron: Het Parool 21-11-2018)
Roep om rem op parkfestivals – ’Het groen wordt afgepakt van bewoners’
14 november 2018 – door Maarten Ritman ROTTERDAM – Park de Twee Heuvels in Rotterdam wordt mogelijk ook een festivallocatie. Dat moet koste wat het kost worden voorkomen, vindt de Partij voor de Dieren.
„Hiermee wordt het park helemaal afgepakt van de bewoners’’, verzucht raadslid Ruud van der Velden. Want een groot deel van het toch al zeldzame groen op Zuid wordt ingeruild voor steen. Begin dit jaar werd door de gemeenteraad besloten dat er 22 in plaats van de voorgenomen 45 luxe woningen in het park mogen worden gebouwd. Een plannetje uit de PvdA-koker, terwijl ze ook geheel tegen de bouw hadden kunnen stemmen als ze de Partij voor de Dieren hadden gesteund.
Maar het lijkt nog erger te worden voor de omwonenden, want Rotterdam Festivals is betrokken bij de mogelijke inrichting van twee nieuwe festivallocaties, een plek in het voormalig havengebied en park de Twee Heuvels. Rotterdam heeft te weinig festivallocaties en er wordt druk gezocht naar nieuwe plekken.
„De belasting van de parken en toenemende druk op bepaalde gebieden vragen om nieuwe evenementenlocaties en een optimale spreiding, zowel in tijd als in locatie van evenementen over de stad. Daartoe worden diverse mogelijkheden onderzocht’’, zo laat verantwoordelijk wethouder Said Kasmi (Cultuur, Toerisme) weten in een schrijven aan de gemeenteraad.
Park 16Hoven is al afgeschoten als festivallocatie door Rotterdam Partners. „Zeker omdat daar duurdere inkomens wonen’’, schampert Van der Velden. Hij snapt er ’totaal niets van’ dat de Twee Heuvels in beeld is als festivallocatie. „Dit is een belachelijk idee, behalve de grasmat in de Kuip is er verder niet veel groen in die buurt van IJsselmonde. Bewoners zijn zwaar de klos, het park is al deels afgepakt door de huizen die er gebouwd gaan worden en dat wordt zo alleen nog maar erger.’’
Ook in andere parken in de stad is het een veel voorkomend beeld: een park niet toegankelijk voor publiek omdat er een festival wordt opgebouwd.„Dat duurt vaak tien dagen tot twee weken. En er is bijna geen park meer zonder festivals. Van mei tot september kunnen omwonenden amper hun eigen park in. Het gaat op slot voor de bewoners en het groen en de buurtfunctie pak je af op deze manier.’’
Daarom dient hij schriftelijke vragen in om het stadsbestuur te laten afzien van de Twee Heuvels als festivallocatie en vraagt hij om een herijking van het beleid. „Hebben we niet te veel festivals? We moeten meer inzetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Er moet een rem op festivals komen.’’ (Bron: Telegraaf 14-11-2018)
Rond de Bloemendaalse strandtenten hoor je alleen nog maar harde muziek
30 augustus 2018 – In Bloemendaal is de zee zelfs in de branding vaak niet te horen. De bas uit de strandtenten overstemt elk geluid. De gemeente worstelt ermee, want zijn de strandfeesten niet haast traditie?
Elbert Roest kan het geluid precies nadoen, in zijn werkkamer in het gemeentehuis van Bloemendaal: „Kadoenk, kadoenk, kadoenk.” Sinds februari van dit jaar is Roest burgemeester in de kustgemeente. Hij zegt het met nadruk: „Hon-derd-ze-ven-tig feesten waren er toen ik begon. In één seizoen. En dat begon dan vaak al ’s middags om drie uur.” Lees het artikel op NRC.
Leeuwarden: Culturele sof na 2018 dreigt – festivals concreet bezig met vertrek uit de stad
15 augustus 2018 – In Leeuwarden overwegen verschillende grote festivals op zoek te gaan naar alternatieve locaties buiten de stad. De organisatoren van Welcome to The Village, Into The Grave, City Rock, Psy-Fi en Promised Land maken normaal gebruik van de Groene Ster, een recreatiegebied van 1000 hectare. Stichting Groene Ster Duurzaam heeft als doel het recreatiegebied “De Groene Ster” ten oosten van de gemeente Leeuwarden zo natuurlijk en plezierig mogelijk te houden voor recreanten, omwonenden en dieren. Suksawat, een lokale nieuwssite gericht op jongeren, laat de gefrustreerde festivalorganisatoren aan het woord en geeft een kijkje in de keuken van de festivalbusiness. Lees meer
Amsterdamse festivals en evenementen in de openbare ruimte
Mokum Reclaimed probeert zo goed mogelijk te volgen wat er in de Amsterdamse parken en op de Amsterdamse pleinen gebeurt. Met honderden evenementen per jaar is dat een hele opgave. Een aantal festivals en evenementen valt op.
MUSEUMPLEIN
Omwonenden Museumplein willen geen ‘elitesport’ polo en besloten Fashion Week
Amsterdam Fashion Week op Museumplein gaat door en krijgt videoscherm
De organisatie van de Amsterdam Fashion Week heeft een vergunning gekregen voor het evenement op het Museumplein. Een aantal buurtbewoners had kritiek op de organisatie, omdat het terrein alleen voor mensen die uitgenodigd zijn toegankelijk is. Daarom komt er een ‘groot videoscherm’, volgens het stadsdeel om ‘een nog grotere openbaarheid te bereiken’. Het stadsdeel stelt daarnaast dat er ook een ‘vrij toegankelijke pop-up bioscoop’ is met plek voor 25 bezoekers per keer.
Bewoners hadden ook kritiek op de grootte van het door Amsterdam Fashion Week gebruikte terrein. Het stadsdeel vindt het gebied echter niet te groot. ‘De omvang is qua aantal personen en objecten in verhouding. Er blijft voldoende ruimte over op het plein voor alle reguliere activiteiten van bewoners en bezoekers.’
In een andere klacht stond dat ‘commerciële oogmerken’ voorop stonden, maar ook hier is het stadsdeel het niet mee eens. ‘De organisatie richt zich vooral op komende ontwerpers en jong talent waarbij de artistieke prestatie en de nadruk niet ligt op reclame of de commerciële prestatie. Er is geen kaartverkoop, mode is het hoofddoel.’ (Bron: AT5)
WESTERPARK
Milkshake 2018 in het Westerpark
5 dagen opbouw, 2 dagen festival, 3 dagen afbraak
Grootste deel park, spartelvijver en speeltuin onbruikbaar voor bewoners in de zomervakantie en tijdens een hittegolf.
Video: buurtschouw Westerpark
Op maandag 30 juli hielden een aantal buurtgenoten en drie leden van de Stadsdeelcommissie West een zgn. buurtschouw in het Westerpark. Het doel was het detecteren van problemen betreffende de publieke ruimte.
Video: Westerpark en Milkshake, geen goede combinatie
Het Westerpark spant de kroon als het gaat om het aantal evenementendagen: het locatieprofiel geeft aan dat er 123 evenementen per jaar mogen worden gehouden. Voor omwonenden een hoofdpijndossier.
Onder: Impressie Milkshake 2018
Links: Na afloop van Milkshake
Bekijk op Youtube
SLOTERPARK
Loveland 2018 in het Sloterpark
16 dagen op- en afbouw, 2 dagen festival
Park omheind en afgesloten en het zwembad gesloten in de zomervakantie.
Meldingen van geluidsoverlast tot 20 kilometer verderop!
BUITENLAND
Festivals in de openbare ruimte: ook in andere steden groeit het verzet
Een ‘stofzuigerchallenge’, een modeshow en een polo-evenement. Afgaand op de reeks activiteiten op het Amsterdamse museumplein in de maand september gaat het festivalseizoen naadloos over in het evenementenseizoen. Onder bewoners en omwonenden leidt dit gebruik van de openbare ruimte tot protest. Ook in andere wereldsteden staan bewoners en actiegroepen op: ze willen de commerciële exploitatie van de openbare ruimte door festivals en evenementen terugdringen. Vier voorbeelden uit Chicago, Berlijn en Londen. Lees meer
Festivals in de openbare ruimte: ook in andere steden groeit het verzet